fbpx

No products in the cart.

No products in the cart.

7 LUCRURI PE CARE NU LE-AM ȘTIUT ÎNAINTE SĂ FIU FREELANCER!

Douăzeci și șase de ani m-am plimbat prin lume cu ochii închiși. Mă trezeam în fiecare zi la ora opt să merg la job, parcurgeam aproape același traseu, câteodată cu metroul, câteodată cu bicicleta. Îmi petreceam opt ore sau mai mult la același birou, încercând să fac lucruri grozave, să fiu cea mai bună, să îmi demonstrez mie că pot. Cu banii pe care îi câștigam alergam în prima vacanță și încercam să uit de toate grijile, să mă deconectez. Rar reușeam. Să trăiești atâta timp în semi-întuneric este greu. Este greu de acceptat mai ales după ce ai deschis ochii.

 

Anul trecut, în luna mai, m-am trezit și avem ochii deschiși. Am început să văd posibilități, provocări, greutăți, timp liber și pe mine. Două mâini, două picioare și doi ochi verzi gata să descopere lumea. Treptat, lucrurile pe care înainte nu le știam, mi s-au arătat. Iată care sunt:

1. Este ok să muncești mai puțin

Prima lovitură fix între ochi mi-am dat-o singură. Am devenit anxioasă când am început să nu mai am un program fix. A fost greu să realizez că am ales să fiu freelancer pentru a avea mai mult timp liber. Obișnuită să fiu mereu pe fugă, să stau opt ore în același loc, să plec undeva dimineața și să mă întorc seara. În primele luni nu am știut ce să fac cu atât de mult timp liber. Apoi unul dintre sertare s-a deschis și a eliberat sentimentul de lipsă a încrederii în mine și în această decizie. Am fost foarte aproape să renunț și să închid ochii înapoi. Însă, de fiecare dată când m-am simțit nemotivată, mi-au scris noi clienți și m-am implicat în noi proiecte. Asta m-a ajutat și m-a făcut să continui. Acum știu că este ok să muncești mai puțin și să ai mai mult timp liber. Diferența între un freelancer și un angajat este modul în care lucrează. Un proiect cu deadline de o săptămână, eu pot să îl livrez în trei zile, pentru că nu îmi iau pauze dese, nu pierd timp în meeting-uri și, cel mai important, nu mai pierd energia în drum spre birou.

2. Poți să trăiești și cu mai puțini bani

Când ai un salariu cu care trăiești de la lună la lună, nu ai nevoie de educație financiară, pentru că sistemul este simplu: primești banii pe 5, până pe 5 luna viitoare îi cheltui. Însă, când nu există nicio dată fixă pentru acest salariu, trebuie să știi cum să cheltui banii. În primele mele luni ca freelancer, mai exact șase, nu mi-a spus nimeni că există clienți care pot întârzia plățile foarte mult. Eram obișnuită cu stilul pe care îl avem noi în agenție. După un eveniment, a doua zi chiar, plăteam toți furnizorii. Ei bine, acum știu că era o excepție de la regulă. Am avut câteva luni în care am reușit să obțin doar banii de chirie. Dar asta nu m-a făcut să cedez, din contră, m-a făcut să mă organizez. Mi-am făcut un tabel cu toți clienții, toate sumele pe care trebuie să le primesc și când. În funcție de asta mi-am dat seama unde trebuie să acționez. Să mai caut proiecte, să economisesc sau să mă împrumut. Până la urmă a fost bine.

3. Sigur ai o pasiune

Având mai mult timp liber, mi-am lăsat imaginația să zburde. Așa am început să scriu mai mult și să fiu mai prezentă. Am început să mă plimb pe stradă cu ochii deschiși, să observ oamenii, să observ cum viața se întâmplă în fața mea. Cu ce m-a ajutat asta? Mi-am redescoperit pasiunea de a scrie povești. Dacă mă urmăriți pe Facebook, probabil o să observați, că nu ratez nicio ocazie în care să povestesc ce mi se întâmplă. Pare că trăim o viață banală și plictisitoare, da, câteodată este așa, dar de cele mai multe lucrurile mici și care contează se întâmplă, ține de noi să le observăm.

4. La prânz se întâmplă lucruri pe stradă

 Mi-am format un obicei de a mă plimba la prânz. În primele luni preferam să dorm, acum că am scăpat puțin de oboseala acută, prefer să mă plimb. La prânz se întâmplă alte lucruri prin București, dacă alegi să mergi în parc, o să vezi oameni care citesc, fac plajă sau se plimbă cu copii. Dacă mergi să lucrezi o să observi mulți tineri creativi care lucrează din cafenele, iar dacă te plimbi cu metroul o să vezi tinerii studenți îndrăgostiți care te molipsesc cu energia lor.

5. Ești mai bun decât crezi

Vorbeam cu un prieten care îmi povestea că el, atunci când finalizează un proiect, își dorește instant gratification. Adică laude, apreciere, felicitări. Asta îl face să continue să fie mai bun. Ei bine, semăn destul de mult cu el.  Așa că, după fiecare articol pe care îl scriu, pagină de Facebook pe care o gestionez sau eveniment pe care îl organizez, cer feedback de la client. Așa am fost surprinsă să aflu că sunt mai talentată și mai bună decât mă percep eu. Și sunt convinsă că nu sunt singura care are probleme cu această încredere de sine. Pentru că noi am fost obișnuiți de mici să muncim mult fără să primim apreciere, să livrăm proiecte fără să primim bonusuri sau laude etc. Ei, bine, când lucrezi doar tu cu un client, vei ști sigur dacă îți faci treaba bine. Freelancingul este ca un test de evaluare. Treci testul fără să trișezi vei avea parte de multe proiecte și clienți, nu ești suficient de bun, vei pica.

6. Este ok să ceri ajutorul

Mie îmi plac oamenii. Îmi place să fac schimb de idei, de experiențe, să povestesc și să râd mult. Una dintre provocările freelancing-ului a fost să lucrez singură și să nu am cu cine să mă consult. Așa că am ales din lista de prieteni trei oameni pe care îi apreciez și pe care i-am întrebat dacă sunt de acord să le mai scriu sau să-i sun să le cer o părere. Zis și făcut, am găsit o persoană care îmi validează ideile, o persoană care îmi verifică articolele și una cu care să fac brainstorming.

7. Fricile au leac

Întodeauna am avut multe idei, dar mereu mi-a fost frică să le pun în practică. Gândurile cu “da oare ce spun colegii”, “oare câte comentarii negative o să primesc” m-au făcut să mă opresc. Așa nu am aflat niciodată dacă au fost idei bune sau rele, dacă puteau să ajute pe cineva sau nu. O parte din proiectele pe care le fac pe freelancing au la bază ideile creative. Pentru că, prima regula de aur atunci când vrei să păstrezi clientul aproape, este să îi propui în mod constant idei noi și diferite. Acest exercițiu m-a făcut să scap de teama de a-mi spune ideile și, mai mult, să scap de teama de a le implementa.

Așa a prins viață și primul meu eveniment dedicat freelancerilor, idee care mi-a venit acum mai bine de jumătate de an. Primul episod va fi pe 7 iunie, la Dialogue Social Bar, iar discuția va fi despre problemele și provocările cu care se confruntă freelancerii și nomazii digitali. Mai multe detalii sunt disponibile aici. Vă aștept să povestim mai multe live!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *