fbpx

No products in the cart.

No products in the cart.

Bianca Dorobantu: “am înțeles că pot trăi exclusiv din freelancing, dacă îmi dedic întreaga energie și determinare spre asta”

1. Care este povestea trecerii tale în freelancing, cum ai ajuns să lucrezi pe cont
propriu și de ce?

Pandemia a fost cea care a grăbit decizia mea de a deveni freelancer. Era un gând pe care îl aveam de ceva timp. Mi-am spus „dacă nu acum, atunci când?” și, cu toate incertitudinile, am pornit la drum. M-am întrebat ce pot face cu ceea ce știu deja să fac și cu skill-urile pe care le am. Răspunsul a venit în mod natural, având în vedere experiența mea ca jurnalist: să scriu. Am început prin a scrie pentru diferite branduri, diferite tipuri de conținut. La ceva timp, au venit cereri către mine pentru partea de PR și media relations, astfel că astăzi am ajuns să gestionez imaginea mai multor banduri și să creez vizibilitate pentru acestea în fața diferitelor audiențe. Și acum lucrez cu jurnaliștii, având, însă, alt rol. În luna mai se fac deja patru ani de când sunt freelancer, asta fiind și cea mai lungă perioadă a carierei mele pe care am petrecut-o „în același loc”, semn că e drumul potrivit pentru mine.

2. Care a fost primul blocaj de care te-ai lovit?

Primul și cel mai semnificativ blocaj a fost la nivel de mindset, când mi-am dat seama că eu trebuie să le fac pe toate – de la găsirea proiectelor, negocierea contractelor, gestionarea bugetului, organizarea pentru a putea livra la timp etc. Treptat, am reușit să jonglez cu toate acestea, însă nu a fost ușor.
3. Dar prima reușită ca freelancer?
Momentul în care am reușit să ating un prag financiar confortabil. Atunci am înțeles că pot trăi exclusiv din freelancing, dacă îmi dedic întreaga energie și determinare spre asta.

4. Este viața ta de freelancer așa cum ți-ai imaginat, sau diferă realitatea de
imaginație?
Nu mi-am imaginat-o în niciun fel, pentru că nu știam la ce mă înham, însă patru ani mai târziu pot spune că acest mod de lucru este potrivit pentru mine, în acord cu valorile și dorințele mele. În continuare echilibrul între viața personală și cea profesională este o provocare pentru mine, pentru că tind să petrec la laptop multe ore, însă știu că eu am puterea să iau cele mai bune decizii pentru mine. Freelancing-ul îmi aduce autonomie și flexibilitate, direct proporționale cu presiunea și munca propriu-zisă. E un drum anevoios, uneori cu obstacole, însă pentru mine e un drum cu sens.

5. Să fii freelancer înseamnă să fii un om cu mai multe talente și pasiuni, care este
partea ta preferată din ceea ce faci?

Îmi place să creez conexiuni între oameni și idei, iar activitatea mea îmi permite să fac asta. Ca fost jurnalist, sunt o fire curioasă, așa că mă bucur să fiu expusă la domenii și idei diferite. Am ocazia să interacționez cu mulți oameni, să intru în universul lor și să absorb informații. Cel mai valoros pentru mine este că, prin ceea ce fac, pot aduce la lumină povești interesante, antreprenori vizionari și idei mărețe, care pot schimba lumea, la propriu, și care îi pot inspira și pe alții.

6. Un proiect cu care te mândrești și pe care l-ai realizat pe cont propriu.
Sunt recunoscătoare pentru toate proiectele la care am lucrat pentru clienții mei, știind că au fost mulțumiți. Dovada fiind încrederea pe care mi-o acordă atunci când mă recomandă mai departe și altor clienți.

7. O lecție importantă pe care ai conștientizat-o de când ești freelancer?
Freelancing will either make you or break you. Pentru mine a fost și este, în continuare, o călătorie care mi-a adus, în primul rând, dezvoltare pe plan personal, la nivel de mentalitate și raportare față de viață, în general.

8. Cum te motivezi când simți că lucrurile nu mai merg?
Îmi spun că toate dificultățile cu care vine la pachet freelancing-ul merită, pentru mine. Merită libertatea de a alege proiectele și oamenii cu care vreau să lucrez și de a-mi organiza programul așa cum e mai bine pentru mine.

9. Ce ți-ar fi plăcut să știi la început de drum și crezi că ți-ar fi făcut viața mai ușoară?
Ca să poți avea proiectele și clienții doriți, e nevoie să îți tratezi activitatea ca pe un business în adevăratul sens al cuvântului, în care, din păcate, toate departamentele (marketing, sales, contabilitate etc.) sunt conduse de un singur om, acela fiind tu, freelancerul. Nu m-am documentat înainte să lucrez pe cont propriu să văd tot ce presupune asta, am luat totul așa cum a venit, ceea ce uneori mi-a îngreunat parcursul.

10. Care-i planul de viitor, freelancer până la pensie sau..?
Da, îmi doresc să lucrez pe cont propriu toată viața, însă rămâne de văzut sub ce formă. În vara anului trecut, m-am înscris la Facultatea de Psihologie, având în vedere că sănătatea emoțională este un subiect important pentru mine. Plănuiesc să fac următoarea schimbare în carieră după ce finalizez pregătirea în domeniu, care va dura ani buni de acum înainte.

11. Spune-ne pe scurt ce servicii oferi și pentru ce ar putea să te contacteze oamenii?
Lucrez cu startup-uri și companii B2B (în special), din domenii variate: tech, mental health și nu numai. Serviciile mele sunt din sfera de comunicare corporate și PR: consultanță strategică de comunicare, brand awareness (cultivare și creștere), apariții în presă și media relations, realizare de content (interviuri, articole de blog), gestionarea reputației, însă, în funcție de amploarea proiectului, pot oferi servicii integrate de marketing, alături de alți specialiști iscusiți cu care fac deja echipă bună de mult timp. Mai multe detalii despre ce fac, aici.

12. Un mesaj de încheiere pentru antreprenorii care încă nu au curaj să lucrez cu freelanceri.

Freelancerii sunt, de cele mai multe ori, foarte buni specialiști pe aria lor, și aici mă refer în special la marketing, cu multele sale specializări. Eu sunt înconjurată de mulți oameni capabili, care nu doresc să își mai asume un rol full-time într-o companie și aleg să lucreze pe cont propriu, din varii motive. Oamenii aceștia știu ce fac, sunt autonomi, au experiență relevantă, au o abordare strategică și o gândire fresh, orientată spre găsirea de soluții, fiind o resursă perfectă pentru companii.

Pe Bianca o puteți urmări pe social media aici sau pe site-ul ei tale21.com

Articolul face parte din campania NO.MAD Boost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *