fbpx

No products in the cart.

No products in the cart.

Branding personal în freelancing – ce este și de ce avem nevoie de el

To have a great brand you not only have to be good, you have to be different.

De câte ori nu ai optat pentru un anumit brand doar pentru că ai auzit, într-un oarecare context, numai de bine? 

Gustul prăjiturii este imposibil de transpus în cuvinte, merele sunt crescute ca odinioară și culese chiar de antreprenori, hainele produse de brandul X sunt întotdeauna calitative – orice am face, știm care sunt brandurile care reușesc să ne intre pe sub piele și să ne facă viața mai bună. Mai știm și că pe acelea le vom alege de fiecare dată și că le vorbi prietenilor cu entuziasm despre ele.

Cam așa stă treaba și în freelancing, singura diferență e că aici vorbim despre brand personal, și nu despre brand de produs. Șansele și oportunitățile cresc nebănuit atunci când ai în tolbă un brand personal puternic – ești diferit, respecți deadline-urile, livrezi ce ai promis, ești de cuvânt, serviciile vorbesc de la sine și lista poate continua. Clienții și colaboratorii tăi sunt încântați de valoarea pe care le-o aduci și te recomandă ori de câte ori au ocazia. Până aici sună bine, așa-i?

Branding personal la firul ierbii 

Ca freelancer, succesul și numărul colaborărilor depinde într-o mare măsură de ceea ce crede lumea despre tine. În acest sens, un brand personal puternic și curat va reuși indiferent de situație. Putem lega brandul personal de reputație, elementul care te poziționează drept profesionist în nișa în care activezi și care te diferențiază pe piață (știu, poate suna rigid, însă reputația chiar face diferența). 

Practic, să lucrezi conștient la brandul tău personal înseamnă să îți construiești o imagine pozitivă, care să aibă impact asupra posibililor clienți și a oamenilor cu care interacționezi. 

Pentru mine, consolidarea imaginii a însemnat să scriu mai mult despre ceea ce fac și să fiu mai activă pe rețelele sociale (ceea ce nu îmi reușește întotdeauna, dar făcând asta constant am văzut și rezultate palpabile, cum ar fi propuneri de colaborări sau noi prieteni-freelanceri cu care să schimb o vorbă). Cred că e extrem de important să găsești strategiile cu care să fii confortabil și care să te ajute să îți atingi obiectivele fără prea mari bătăi de cap.

De ce e atât de important branding-ul personal? 

Dacă tot vorbim despre efectele și importanța acestui instrument imaterial, dar vital pentru orice freelancer, hai să vedem concret și care sunt beneficiile sale:

1. Unicitate pe piață

Individualitatea și unicitatea sunt aspecte din ce în ce mai căutate și mai apreciate. Fiind one-man/ woman-show, nu te poți ascunde după un logo rigid și nu poți comunica precum marile companii. 

Scoate la suprafață poveștile personale, vorbește despre modul tău de lucru și arată-ți expertiza în domeniu, în felul ăsta te vei diferenția și vei avea un brand personal puternic. 

De asemenea, este foarte important să arăți lumii de ce ești cel mai potrivit om atunci când vine vorba de copywriting, web development sau orice altceva. Trebuie doar să îți găsești nișa, să lucrezi la poziționare și să arăți lumii de ce ar trebui să te aleagă pe tine.

2. Awareness în jurul serviciilor

În ziua de azi, procesul de vânzare este strâns legat de diferențiere. Asigură-te că ceea ce livrezi vine la pachet cu o experiență aparte pentru client, cu multă empatie, înțelegere și unicitate. Așa cum restaurantele folosesc diversitatea felurilor de mâncare, design-ul interior și multe alte elemente pentru a se diferenția și a-și expune brandul, așa poți influența și tu percepția celor din jurul tău prin anumite detalii.

3. Transfer de personalitate între brand și business

Vorbim tot despre diferențiere, mai cu seamă despre personalitatea brandului tău. Fiind vorba de brand personal, personalitatea ta se transferă în mod direct în business. Practic, personalitatea ta e rădăcina tuturor acțiunilor tale. Prin branding personal reușești să fii recunoscut pentru ceea ce ești, ceea ce lucrezi și ceea ce faci pentru alții. 

Ia-ți un moment și gândește-te cum ești tu ca persoană și ce te face unic. Găsește cele mai importante aspecte și calități pentru care ai vrea să fii recunoscut și apoi construiește pas cu pas o identitate care să reflecte această personalitate. Să nu omitem un fapt extrem important: în ciuda vremurilor în care trăim, branding-ul personal trebuie să existe și în offline (modul în care vorbești, felul în care te prezinți etc), nu numai în online.

4. Pregătești cărarea spre succes

Brandul personal poate deveni mantra după care îți gestionezi mica afacere, un set de valori la care să te întorci de fiecare dată când simți nevoia, pentru a-ți reaminti valorile și obiectivele. Întotdeauna va trebui să te raportezi la el,  atunci când trebuie să iei o decizie, când vei scrie următorul email, chiar și atunci când vei avea de pitch-uit. Această referință te va ajuta să ai mai multă claritate asupra acțiunilor și să emani mai multă autenticitate.  

5. Crești interesul față de ceea ce oferi

Nu cred că există freelanceri care să nu își dorească o reputație bună. Brandul tău poate fi citit, discutat, văzut sau auzit – poate scrii un articol pentru o publicație de renume și astfel te poziționezi ca expert în nișa în care activezi. În acest fel, word-of-mouth (viva voce) este un instrument de foarte mare folos, care îți va aduce rezultate remarcabile și te va ajuta să te dezvolți.

6. Expertiză

Asigură-te că numele tău lasă o impresie pozitivă, de lungă durată, în fiecare loc în care mergi. În acest fel, oamenii te vor asocia mai ușor cu serviciile pe care le oferi. Expertiza e cel mai ușor de obținut atunci când serviciile tale sunt nișate.

În timp, te vei bucura de mai multă credibilitate, respect și poate chiar admirație atunci când numele tău intră în contact cu diferite audiențe. Vizibilitatea în mediul online poate fi un bun motor de propulsare a brandului personal – trebuie doar să fii autentic, relevant și constant.

7. Mai mulți clienți fericiți, mai multe vânzări

Nu e de mirare că freelancerii care au un brand personal puternic nu trebuie să facă eforturi prea mari pentru a găsi clienți sau proiecte. Odată ce ai o poziționare curată și un brand personal atent construit, oportunitățile încep să apară ca prin minune. 

Pentru mai multe detalii și strategii concrete de brand personal, îți recomand să parcurgi acest Work Sheet.

Până data viitoare, îți urez mult spor și branding personal cât cuprinde!

Articol realizat de Bogdana Todoruțiu, freelancer în marketing și comunicare, iubitoare de cărți, căței și mâncare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *