De unde lucrează freelancerii – studiu realizat în comunitatea NO.MAD Talks!
La invitația Mydesks.ro, aplicația care transformă cafenelele în spații de co-working, am întrebat freelancerii din comunitatea NO.MAD Talks de unde preferă să lucreze: cafenele, hub-uri, de acasă sau de pe canapeaua prietenilor, i-am întrebat și ce buget au pentru fiecare ieșire în parte și de câte ori ies din casă. În două săptămâni, cât a fost deschis chestionarul, au răspuns 100 de freelanceri, mai jos te invităm să descoperi preferințele lor când vine vorba de modul de lucru.
44% dintre freelanceri lucrează din cafenele și hub-uri cel puțin o dată pe lună, 14% lucrează de peste cinci ori pe lună, în timp ce 29% lucrează doar de acasă. Cel mai des aleg cafenele în funcție de proximitate și atmosferă, aici fiind importantă liniștea și dacă este un spațiu frecventat de alți freelanceri. Îmi aduc aminte de mine acum trei ani, când am început drumul în freelancing, cum nu ieșeam cu zilele din casă și cumva mi se părea că sunt productivă și așa va fi viața mea de acum încolo. Acum, trei ani mai târziu, mi-am dat seama că după două zile de lucrat de acasă a treia nu mai rezist, mă simt obosită și fără vlagă ca după o răceală lungă.
Se pare că 52% dintre freelancerii care aleg să lucreze din cafenele sau din hub-uri, își alocă un buget cuprins între 20 – 40 lei, iar 24% cheltuiesc mai puțin de 20 lei. Dacă faci parte din categoria freelancerilor care aleg să lucreze din cafenele, îți recomand acest articol sau cele zece locații din portofoliu Mydesks.ro.
Dintre cei 100 de freelanceri, 45% au spus că preferă să lucreze din cafenele pentru a avea un motiv să iasă din casă și 5% pentru a socializa cu alți freelanceri. Am auzit de multe ori la evenimentele NO.MAD Talks că întâlnirile comunității sunt un prilej bun să-i scoată din casă, dar totuși mă așteptam ca socializarea cu alți freelanceri să fie un motiv mai des menționat. Dacă nu ai răspuns la chestionar, spune-ne în comentariu care este motivul pentru care tu lucrezi din cafenele, mi-ar plăcea să-l aflu.
La final am avut și două întrebări demografice, unde am avut surpriza să văd că peste 42% dintre cei care au răspuns sunt freelanceri de mai mult de trei ani, dovada că sunt mai mulți oameni care trec de pragul de 12 luni, cele mai grele din punctul meu de vedere. 46% dintre cei care au răspuns au vârste cuprinse între 25-34 de ani, iar 39% între 35-44 de ani.
După numărul de PFA-uri înființate în România în 2017 am putea spune că sunt 800.000 de freelanceri, deși după poveștile participanților la NO.MAD Talks, foarte mulți freelanceri aleg deja să înceapă cu SRL. În America, un studiu realizat anul trecut spune că sunt peste 57 milioane de freelanceri, iar numărul este în continuă creștere. Ascendența se simte și în România, și poate că la anul numărul de freelanceri se va dubla și la noi. Sper doar să-și găsească răbdarea necesară să treacă de primul an în freelancing, chiar la tine cum a fost primul an, ți-l amintești?