fbpx

No products in the cart.

No products in the cart.

Despre freelancing în ilustrație cu Alexia Udriște – invitată la Brain Network

Pentru că ne-am dat seama că avem cu toții nevoie de un grup de suport sau de un umăr asemănător pe care să putem plânge atunci când avem probleme „de freelanceri”, ne-am hotărât să lansăm un nou concept de eveniment. I-am spus Brain Network și l-am gândit ca pe un spațiu în care să găsești contacte utile și informații pe care să le folosești în business-ul tău de freelancer.

Din formula asta nu aveau cum să lipsească nici câțiva oameni trecuți prin viața de freelancing, care să împărtășească din experiențele lor și să stimuleze conversații și conexiuni. Unul dintre acești oameni este Alexia Udriște – Olteanu, de 6 ani ilustrator cu peste 10 cărți publicate și un shop –alexiaudriste.ro – pe care îl îngrijește cu drag și spor. Am luat-o pe Alexia la întrebări și am provocat-o să ne împărtășească puțin din cum vede ea freelancing-ul și importanța networking-ului. Iată ce a ieșit:

Spune-ne care a fost elementul declanșator care te-a ajutat să avansezi în freelancing?
Pentru mine a contat și contează și în prezent comunitatea pe care o am în social media – fiindcă mi-a permis să am o vizibilitate mai mare atunci când a venit vorba de clienți și de lucrul cu companiile mari. Sunt ferm convinsă că fără acest factor nu aș fi avut o creștere atât de rapidă și implicit nu aș fi putut face traziția de la project based work la shop-ul personal.

Cum consideri că este un freelancer de succes?
Contrat opiniei generale că bucuria freelancing-ului e că poți lucra oricând ai chef și oricum ai chef, eu am ajuns la concluzia că structura cea de toate zilele e sfântă. Cred că fără structură, multă organizare și abilități de manager nu poți să ai rezultate foarte bune. E nevoie de o disciplină pe care o înveți în timp și e important să te vezi pe tine în raport cu munca și să-ți conștientizezi foarte bine nevoile pe plan profesional, cât și personal.

Ce reprezintă pentru tine succesul acum?
Faptul că pot să îmi selectez foarte bine proiectele. Am suferit mulți ani datorită colaborărilor anevoioase, așa că acum îmi activez aș șaselea simț de freelacer atunci când vine vorba de comunicare îndoielnică sau clauze contractuale la care ridici sprânceana. Am bucuria zilnică de a-mi permite să zic da sau nu – iar asta pentru mine înseamnă succes.

Cine sunt oamenii care te-au inspirat în carieră?
Sunt ilustratori ca Marloes De Vries sau Joanne Hawker care ma inspiră foarte mult când vine vorba de anteprenoriat. Altfel, mă inspiră o groază de oameni cu care interacționez sau cu care am avut contact în trecut și nu aș vrea să ratez pe cineva. Fiecare om drag care mi-a ieșit în cale a lăsat o amprentă în cum m-am raportat la carieră.

O recomandare pentru cineva care abia pornește pe drumul freelancingului, în nișa lui.
Găsește-ți un trib sau fă-l. Ajută foarte mult să ai oameni în jurul tău care trec prin aceleași experiențe și cu care poți să fii vulnerabil. Și dacă tot vorbim de vulnerabilitate, asta e partea mea preferată: dă-ți voie să greșești și fii bun cu tine. Freelacing-ul ne împinge deseori la a fi prea aspri cu noi și prea duri când facem bilanțul anual, e bine să poți combate asta.

Dacă ți-am trezit pofta de pus întrebări și de căutat „parteneri în crime” (doar muncitorești, nu te îngrijora), hai la Brain Network, joi, pe 11 martie, de la ora 18.00. Găsești bilete aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *