„Faptul că o persoană și-a dat voie să strălucească în fața unui auditoriu poate fi semnul unui nou drum în viață”
Dacă ar fi să facem un profil de freelancer NO.MAD am ajunge să avem vreo 3.3k + portrete – câte unul pentru fiecare membru din grupul de Facebook unde suntem adunați. Asta pentru că fiecare dintre profesioniștii de acolo e o combinație unică de skill-uri, talente și specializări. Treaba asta se reflectă și în Târgul Permanent al freelancerilor. Acolo am adunat o mână de profesioniști care, deși se regăsesc sub câteva umbrele comune (Marketing și promovare, Pentru corp minte și suflet și Servicii pentru antreprenori), sunt de fapt un mix unic și, deci, răspunsul foarte aplicat la o serie de nevoi specifice.
Răzvan Ropotan e întruchiparea exactă a ceea ce tocmai am descris. E formator acreditat, pedagog cu diplomă și actor absolvent al programelor de licență și masterat din cadrul Facultății de Teatru din cadrul UNATC și a adunat o experiență de peste 1000 de ore de training și coaching în aria vorbitului în public, oratoriei și storytelling-ului.
El a inițiat alături de echipa Imagine People programul de coaching Vorbește de Bine – Coaching intensiv de public speaking 1 la 1 . L-a înscris și în Târgul freelancerilor și e un cadou potrivit pentru oricine își dorește să poată comunica mai eficient căci e bazat pe o structură de noțiuni și tips&tricks, dar se adaptează pe nevoile specifice cursantului. Despre pachet și călătoria lui în lumea freelancing-ului ne-a povestit Răzvan în câteva răspunsuri:
Spune-ne povestea ta profesională în câteva cuvinte! De cât timp ești pe cont propriu și cum ai ajuns la decizia asta?
Întotdeauna am făcut parte dintr-o „gașcă” mare de prieteni, încă din familie sau din școala generală. Indiferent unde și cum am fost: angajat, freelancer, colaborator, fondator – cu oricine am lucrat și oricât de mult – nu m-am simțit niciodată pe cont propriu. Trebuie să recunosc că această „dependență” de oameni mi-a făcut bine și întotdeauna m-a atras către a fi o fire sociabilă (uneori din cale afară), dar și de a înțelege diferite mecanisme ale comunicării. Gândul la un proiect care să se axeze pe soft skills și disponibilitatea de comunicare mi-a venit acum mult timp, chiar din timpul facultății de teatru (UNATC), dar a apucat să se concretizeze abia când, la chemarea celor de la Asociația Incubator107, am propus un atelier de dezvoltare personală și public speaking cu titlul „Vorbitorium”. Review-urile au fost entuziaste, așa că m-au făcut să merg mai departe. Proiectul a prins contur și a fost propus pentru compania Orange, studenții ASE, Biblioteca Metropolitană București, Roaba de Cultură, British Council (cu programul „Say it Loud!”) și nu numai.
Începând cu 2018 am început să realizez sesiuni de coaching 1 la 1 și am ajutat antreprenori să realizeze pitch-uri care să dea rezultate în fața investitorilor sau am ajutat freelanceri să se prezinte pe ei într-o manieră nouă, unică. În tot acest timp, prin descoperiri, revelații și mult studiu, am pus bazele unui program propriu, bazat pe experiențele a peste 1000 de ore de training livrate de mine. Acest program se numește „Vorbește de Bine” și cristalizează întreaga mea practică în domeniu de până acum.
Ce poți să oferi antreprenorilor din Târg, care sunt serviciile tale?
Prin programul „Vorbește de Bine” ofer posibilitatea unei dezvoltări de lungă durată. Cei cu care am lucrat în acest program au avut curajul de a începe un nou drum antreprenorial, au ajuns în poziții de conducere sau și-au deschis oportunități de dezvoltare. Programul de coaching conține 10 ședințe și este adaptat celor cu care lucrez: dicție, construirea de discursuri, realizarea unui pitch de la 0, lucru cu emoțiile din timpul unui discurs, body-language, storytelling și ieșirea din zona de confort.
O experiență / colaborare notabilă, în care chiar ai simțit că ai făcut o schimbare pentru un client?
Am lucrat cu un client pe discursul cu care a aplicat pentru candidatura la președinția unei federații de sport din România. Acum este președintele acelei federații și îl felicit. Există, însă, și călătorii cu rezultate mai subtile, în care clientul cu care lucrez trece peste niște obstacole personale legate de lipsa de încredere, „sindromul impostorului” sau diferite blocaje proprii. Faptul că o persoană „și-a dat voie să strălucească” (vorba autoarei Brene Brown) în fața unui auditoriu, poate fi pentru mine semnul unei bătălii câștigate și uneori chiar semnul unui început pentru un nou drum în viață, fie el profesional sau personal.
Cum ai aflat de Târgul permanent al freelancerilor și de ce ai decis să faci parte din proiect?
Urmăresc de mult comunitatea NO.MAD și mă bucur să fiu părtaș la creșterea voastră. Am cunoscut astfel oameni faini care fac lucruri mărețe. Și mi-a plăcut mereu să fac parte dintr-o „gașcă” de oameni care aduc o schimbare pozitivă în societatea din care fac parte.
Trei trucuri pe care le-ai învățat în activitatea ta și pe care le-ai da mai departe.
Aș avea chiar 7 🙂 Alături de Cristina de la Imagine People am pus la cale un e-book stufos pe care îl oferim gratuit tuturor celor care vor mai mult de la ei înșiși. Se descarcă gratuit de aici.
Are 36 de pagini, 7 capitole, exerciții, studii de caz și o serie de 14 frământări de limbă, o grafică frumoasă și un gând bun că cei care vor să „vorbească de bine” și să aducă o creștere în calitatea vieții din jur, o pot face începând cu felul în care comunică.
Ce i-ai spune cuiva care ar vrea să (își) facă un cadou din Târgul permanent al freelancerilor dar nu e decis 100%?
Le-aș spune că oamenii din comunitatea NO.MAD sunt serioși – și că în spatele acestui entuziasm tineresc se află, de fapt, multe ore de muncă, pasiune, emoții și generozitate. Adică, mai simplu, aș spune că cei care cumpără de aici să aibă așteptarea că vor primi mult mai mult decât au comandat. Și le-aș spune că, achiziționând din Târgul Freelancerilor, contribuie, de fapt, la păstrarea acestui entuziasm care poate să îi molipsească și pe ei.