Începuturile în freelancing: 8 pași simpli ca bună ziua
Ești pe o plajă tropicală, telefonul nu îți sună non-stop, e soare, lucrezi liniștit la un proiect iar binemeritata pauza înseamnă să faci baie în ocean, printre steluțele de mare. Până aici totul e frumos, exceptând faptul că nu asta înseamnă, de fapt, să fii freelancer.
În ciuda tablourilor utopice cu freelanceri care lucrează liniștiți de pe cine știe ce plajă (oare cum le rezistă laptopul?) sau din confortul casei, în pijamale, trebuie să vedem și partea mai reală a paharului. Sigur, de când cu pandemia, freelancingul se poate identifica perfect cu o pereche pufoasă de pijamale și un ceai cald, însă nu e doar despre asta. Mai sunt și lucruri care nu se văd tot timpul, cum ar fi deadline-urile, facturile, motivația, clienții, fee-urile, disciplina și lista poate continua.
Înainte să fiu freelancer, algoritmul Instagramului îmi scotea în față doar exemple de freelanceri care își făceau veacul în locații exotice sau călătoreau tot timpul. Bineînțeles că am început și eu să visez la un astfel de job și să asociez freelancingul cu acest tip de libertate. Cine nu ar face-o? Cu timpul mi-am dat seama că ei sunt o mică excepție și că realitatea nu e întotdeauna așa – nu toți avem un astfel de lifestyle și asta e perfect normal.
Așadar, în articolul de față mi-am propus să discutăm pe bune despre freelancing, cu sare și piper și să setăm niște așteptări. Găsești mai jos 8 elemente (și multe întrebări ajutătoare) pe care ar fi bine să le iei în calcul, dacă plănuiești să devii freelancer în viitorul apropiat – este un mini-ghid pentru a-ți pune ideile și planul de acțiune în ordine, atunci când nu știi de unde să pornești.
1. O idee
Pentru început, întreabă-te care sunt abilitățile tale și cum le-ai putea transforma într-un job prin care să faci viața oamenilor mai bună. Putem vorbi chiar și despre o pasiune – poate ești pasionat de scris și lectură, de ce nu ai transforma acest hobby în freelancing? Sau poate îți place să croșetezi, te pricepi de minune la tot ce ține de chestii pufoase din lână și ai putea transforma asta într-o mică afacere.
Mai apoi, analizează într-un mod realist și obiectiv opțiunile – în ce nișă m-aș putea încadra? Cunosc persoane care fac ceea ce vreau eu să fac? Care sunt implicațiile acestei idei? Sunt dispus/ă să îmi asum riscuri?
2. Planul sau “cum fac ca lucrurile să se întâmple?”
“Un nebun cu un plan este mai bun decât un geniu fără un plan”, spune o vorbă din popor. Într-adevăr, un plan bine pus la punct te poate ajuta să economisești timp prețios, să ai mai multă claritate asupra obiectivelor și respectiv a pașilor pe care urmează să îi implementezi.
Așadar, ia-ți timp pentru tine, pentru a reflecta asupra modului în care urmează să faci lucrurile. Gândește-te, spre exemplu, la modul în care vrei să te poziționezi pe piață, la serviciile tale, la tipologia oamenilor cu care ți-ai dori să lucrezi, la obiectivele tale și la orice altceva simți că ți-ar fi de folos.
3. Sistem de tarifare
Simt nevoia să repet ori de câte ori am ocazia acest lucru (mai ales celor aflați la început de drum): FREE-ul din cuvânt nu înseamnă că nu trebuie să fim remunerați corect. Nu suntem mai speciali decât cei angajați și cu program fix, avem și noi aceleași griji ca ei: taxe, chirie, mâncare și alte cele.
Dacă vrei să descoperi mai multe despre acest subiect, am structurat un articol cu informații esențiale despre cum să îți stabilești corect prețurile ca freelancer.
4. Fond de rezervă
Atunci când ești freelancer, “a pune bani la ciorap” e una dintre cele mai bune idei pe care le poți avea – vrem, nu vrem, s-ar putea ca perioadele mai puțin bune să își facă apariția la un moment dat. În aceste momente fondurile de rezervă te pot salva din încurcătură.
Dacă ești la început, structurarea unui astfel de fond e mai mult decât “musai” – mai ales dacă ai un job stabil și vrei să treci la freelancing full time, însă nu știi exact cum funcționează și vrei să testezi.
5. Networking
Oricine poate fi clientul tău, chiar și fata drăguță cunoscută la evenimentul online de aseară. Trebuie doar să fii atent la oamenii din jur, să arăți empatie, să oferi valoare și să știi să te pitch-uiești atunci când este momentul.
Te invit să citești și articolul anterior, unde am povestit pe larg despre importanța networking-ului și despre cum să începi.
6. Gestionarea bugetelor
Degeaba îi ai, dacă nu știi cum să îi gestionezi – bănuiești despre ce vorbesc, nu-i așa?
Freelancingul presupune uneori și perioade în care încasările nu sunt nici măcar asemănătoare. S-ar putea să ai 10 luni superbe și pline de proiecte, iar apoi într-o singură săptămână lumea să se dea peste cap, la fel și planurile tale.
În ultima vreme am povestit în newsletter despre tot felul de metode și aspecte legate de partea financiară și despre cum să ai mai multă grijă de finanțele personale, care sigur îți vor fi de folos. Dacă nu ai apucat să le citești, poți răsfoi în liniște newsletterele trecute. Iar dacă încă nu te-ai abonat la newsletter, o poți face aici.
7. Disciplină
În ciuda faptului că flexibilitatea e principalul pilon în freelancing,, ea trebuie tratată cu seriozitate și disciplină (dacă vrem să ne bucurăm cât mai mult de statutul de freelancer, bineînțeles).
Dacă vrem să avem o minte sănătoasă (și un corp sănătos), relații calitative și timp liber, trebuie să ne împrietenim cu disciplina. E greu, dar îți oferă de fapt sentimentul de libertate.
Dacă te pasionează time-managementul și disciplina, poți citi aici despre cum ne pierdem timpul și cum să evităm acest dezastru.
8. Consecvență
Nu de puține ori ne facem așteptări nerealiste – fie că vorbim despre freelancing, despre timpul alocat unui task sau despre viață în general. E în natura noastră și nu putem scăpa de această mini-dilemă.
Înainte de a porni pe acest drum, ține minte că printre zilele senine se vor strecura, din când în când, și câteva zile mai mohorâte – zile în care rămâi fără cafea sau fără apă caldă și ai 3 ședințe (bine că sunt pe Zoom). Jokes ahead, acestea nu ar trebui să te descurajeze – dacă freelancingul îți este predestinat, lucrurile se vor remedia într-un final și îți vei reaminti cu drag și multă recunoștință de zilele în care ți-ai arătat că se poate merge mai departe.
Dacă vrei să devi freelancer, sper că ideile de mai sus te vor ajuta să îți analizezi opțiunile și să cântărești asumat decizia. Dacă ar fi după mine, aș mai adăuga, pe lângă cei 8 pași pe care i-au parcurs, încă vreo 10. Dar restul se învață după niște ani de experiență și de dat cu capul de tocul ușii. Așadar, îți ridic mingea la fileu: dacă plănuiești să devii freelancer, așteaptă-te să înveți multe despre tine și despre cum funcționezi în diferite condiții de lucru, și astfel vei putea adăuga și tu încă n pași listei tale.
Știu că începuturile sunt grele. Dacă ai nevoie de un sfat sau pur și simplu de o vorbă bună, îmi poți scrie oricând pe Instagram, m-aș bucura. Pe data viitoare!
Articol realizat de Bogdana Todoruțiu, freelancer în marketing și comunicare, iubitoare de cărți, căței și mâncare.