Jurnal de freelancer acasă: cum fac să nu mă urc pe pereți de plictiseală
Salut! Eu sunt Yoyo şi de mai bine de 6 ani lucrez de-acasă. Ok, recunosc că din când în când mai ieşeam prin cafenele cu laptopul dar, având în vedere că vrem să fim responsabili în perioada asta, nu o să vorbesc despre escapadele mele de freelancer cafegiu cu dor de ducă, ci despre cum lucrez de acasă fără să mă urc pe pereţi de plictiseală, fără să mă panichez şi fără să pierd timpul.
Înainte de a mă apuca de freelancing am fost genul de persoană care era plecată de acasă mai mult de 14 ore aproape zilnic. În liceu, în paralel cu şcoala, am lucrat în HoReCa. În facultate am avut câteva joburi plimbăreţe, dar şi câteva de birou. Şi, deşi teoretic am avut un office job, lucram ca PR-ist şi organizator de evenimente deci tot mă plimbam multicel. Ce vreau să spun prin povestioara asta e că ştiu cum e să treci de la un ritm de viaţă alert la lucratul de acasă. Nu credeam că o să pot face asta vreodată dar uite că am putut. Ba chiar, în ultimii ani, nişte probleme personale m-au făcut să stau şi mai mult pe-acasă. Aşă că am ceva tips&tricks de împărtăşit cu cei pentru care lucratul de acasă este un teritoriu nou. Ia o cană de cafea şi spor la citit. Posibil să ai nevoie de cafeaua aia, pentru că sunt genul de persoană care vorbeşte mult şi scrie la fel de mult.
Cum Să Lucrezi Eficient De Acasă
Dacă eşti genul de
persoană care trebuie să plece de acasă ca să intre în starea potrivită pentru
job, o să treci printr-o perioadă de ajustare. Pentru a face tranziţia mai uşoară, fă tot ce
făceai şi până acum mai puţin plecatul de acasă. Dacă nu te trezeşti fără o
doză zdravănă de cafea, fă-ţi o cafea. Mănâncă, fă sport, schimbă-te în haine de birou,
machiază-te. După
ce termini cu toată rutina de dimineaţă, poţi să te apuci de lucru.
Dacă faptul că nu trebuie să te mai trezeşti când îţi sună alarma te face
fericit, lucrurile vor fi probabil ceva mai simple pentru tine.
Fă-ţi Un Program Care Funcţionează Pentru Tine
Sigur ai citit zeci de articole care îţi recomandă să te trezeşti dimineaţă şi să lucrezi ca toţi oamenii cu program “normal”. Am pus normal în ghilimele pentru că nu-s adepta standardizării. Pe lângă asta, dacă eşti genul de persoană care până la 12 PM nu este om, ci o formă de viaţă care doar există, n-are sens să te chinui să te trezeşti la 6 AM şi să încerci să funcţionezi. Serios, e mai eficient să te trezeşti la 10 şi la 11 să te apuci de treabă decât să stai 4 ore degeaba în faţa laptopului. Eu am oscilat între night owl şi early bird de-a lungul vieţii. Le-am testat şi în acelaşi timp la un moment dat. Am fost eficientă când am ascultat de mine şi propriul corp, nu când am încercat să mă forţez să fiu un om “normal”.
Dacă eşti ok cu trezitul de dimineaţă, acum chiar nu e momentul să schimbi asta! Ce e totuşi imperios necesar este să-ţi faci un program realist. Poţi să-l schimbi în fiecare zi dacă asta te face fericit, dar încearcă măcar ca în fiecare dimineaţă să-ţi faci un plan de bătaie.
Cum Să Comunici Eficient
Dacă eşti obişnuit să discuţi cu clienţii şi colaboratorii face-to-face, trebuie să te împrieteneşti cu video call-urile. Ai de ales între Skype, WhatsApp, Facetime, Messenger şi multe alte aplicaţii care o să-ţi uşureze viaţa. Îţi recomand totuşi să-ţi pui şedinţele în prima parte a zilei ca să poţi lucra fără întreruperi după. Sau măcar să le stabileşti din timp şi să le incluzi în program. Majoritatea discuţiilor face-to-face sau telefonice pot fi oricum un mail. Eu am clienţi din alte ţări de 6 ani şi nu mereu ne nimerim pe-acelaşi fus orar, aşă că sunt prietenă bună cu mailul, listele şi aplicaţiile de programat taskuri. Nu pica în extrema în care să foloseşti toate aplicaţiile de comunicare cu toţi clienţii, că o să simţi că înnebuneşti verificând toate canalele de comunicare.
Cum Să Te Organizezi Când Lucrezi De Acasă
Fă-ţi o listă de to do zilnic. Poţi să-ţi faci şi una săptămânală şi să o împarţi pe zile dacă îţi e mai uşor aşa, dar nu neglija pasul ăsta, pentru că listele te vor menţine organizat şi ordonat. Ai grijă să ai totuşi o listă realistă. Faptul că lucrezi de acasă nu înseamă că e ok să lucrezi non-stop.
Există multe aplicaţii care te pot ajuta și pe care le-am și încercat dar eu prefer pixul şi foaia de hârtie și tot la agende mă întorc. Dacă tu preferi să profiţi de tehnologie, ai de ales dintre multele aplicaţiipe care le folosesc și clienţii mei – ei programează taskuri cu ajutorul lor iar eu intru zilnic să verific ce am de făcut şi apoi îmi notez în agendă. Cele mai faine pe care le-am folosit până acum sunt ClickUp şi Wrike, dar, dacă îţi place să pierzi timp pe YouTube, sigur ai auzit şi de Monday.com. Şi, dacă nu ai chef să înveţi cum funcţionează aplicaţiile astea, poţi oricând să te împrieteneşti cu Google Drive, să-ţi faci un Excel cu taskuri sau să foloseşti desktop notes.
Stabileşte Limite Şi Învaţă Să Spui Nu
Cea mai mare problemă pe care am avut-o la când m-am apucat de freelancing este faptul că nu-mi respectam propriul program. Ce-i drept, acum 6 ani ştiam un singur freelancer iar majoritatea prietenilor mei erau angajaţi. Faptul că în primul an de freelancing am avut clienţi din SUA şi lucram preponderent pe fusul orar al Americii nu a ajutat deloc, pentru că toată lumea avea impresia că sunt disponibilă la orice oră. Deh, lucram de acasă, puteam să fac ce vreau eu. Doar că nu e chiar aşa. Lucratul de acasă nu înseamnă zile libere deşi asta cred mulţi. Aşa că învaţă să spui nu şi să stabileşti nişte limite bătute în cuie cu familia şi prietenii. Ok, acum nu ieşim din casă deci nu ai grija asta, dar să ştii că nici discuţiile pe Facebook sau la telefon nu-s ok când lucrezi. Asta dacă nu vrei să te întrebi la 3 AM ce s-a întâmplat cu ziua ta. Încearcă să stabileşti nişte limite şi pentru tine şi clienţi. Dacă nu vrei să lucrezi în weekend, spune asta şi respectă asta. La fel de valabil dacă nu vrei să lucrezi după 7 PM. Chiar dacă lucrezi de acasă tot ai nevoie de timp pentru tine şi pentru treburi casnice, aşa că nu ezita să impui limite bine definite cu toată lumea.
Stabileşte Deadline-uri Rezonabile
Dacă eşti freelancer de ceva vreme, ştii cât de important este să stabileşti deadline-uri rezonabile pe care să le poţi respecta, dar lucrurile se schimbă când lucrezi de acasă. În mare parte pentru că noţiunea timpului nu mai e la fel de clară ca atunci când trebuia să pleci de acasă şi aveai un program strict. Dacă eşti sigur că poţi termina ceva într-o zi, spune totuşi că ai nevoie de 2-3. Măcar până eşti sigur că poţi rezista tentaţiei de a deschide televizorul, şterge praful sau de a te uita la un sezon întreg dintr-un serial într-o zi.
Cum Să Nu Te Plictiseşti Când Lucrezi De Acasă
Începuturile sunt mereu grele, dar pot fi şi plăcute dacă alternezi noul cu vechiul şi utilul cu plăcutul. Am mai spus asta, dar repet pentru că este super important – nu sta lipit de laptop non-stop. Sigur găseşti ceva de făcut prin casă după ce îţi termini treaba deci nu te trezi şi adormi cu laptopul în braţe că nu e deloc ok. Citeşte o carte, ascultă muzică, dansează prin casă, fă orice te scoate puţin din rutină. Şi dacă e musai să foloseşti laptopul, fă-o pentru a învăţa ceva nou, pentru a descoperi reţete noi de testat sau pentru a viziona filme şi clipuri pe YouTube. Nu deschide folderul de muncă în afara programului stabilit de tine oricât de tentant ar fi şi oricât de motivat ai fi să lucrezi. O să ajungi să te plictiseşti şi să oboseşti dacă tot ce faci e să lucrezi.
Dacă ai vreun hobby care nu necesită ieşit din casă, acum e momentul să i te dedici. Dacă nu ai, acum e momentul să găseseşti unul. Eu una iubesc tot ce ţine de fashion şi stil, dar, având în vedere că lucrez de acasă de ceva vreme, nu prea aveam pentru ce să mă îmbrac sau aranjez în fiecare zi. Corect? Nu, cât se poate de greşit! Mă îmbrac pentru mine, nu pentru alţii, aşa că fac asta şi acasă. Eu sunt persoana aia nebună care poartă tocuri prin casă şi se machiază deşi nu iese în oraş. Îmi place să fac asta şi mă binedispune, aşă că e irelevant că nu mă vede nimeni.
Scrie, lansează blogul
ăla pe care vrei să-l lansezi demult, vezi dacă poţi face vreun curs online, aranjează câteva
Skype calls cu prietenii. Skype-ul şi aplicaţiile similare pot ţine locul cafenelelor
o perioadă.
Cum Să Te Menţii Sănătos Când Lucrezi De Acasă
Recunosc că în ultima vreme am ignorat aspectul ăsta deşi e unul foarte important. Am nişte dureri de spate monstru şi nişte kilograme în plus care nu mă fac fericită, dar ştiu că se poate să fii sănătos chiar şi când stai acasă. Ştiu pentru că a funcţionat pentru mine înainte de a devia de la calea cea dreaptă.
Cum Să Mănânci Sănătos
Am furat ceva meserie de la una dintre clientele mele care are un site de clean&healthy eating deci pot să-ţi spun sigur că metodele astea funcţionează. Deşi pare că ai mai mult timp de dedicat mâncatului sănătos şi gătitului când lucrezi de acasă, realitatea e complet diferită. Mi s-a întâmplat de multe ori să uit să mânânc şi să îmi comand ceva complet nesănătos de mâncare. Sau să mănânc prima masă seară când simţeam că leşin. Am fost şi în extrema cealaltă cu gătit de 2-3 ori pe zi. Nici asta nu a fost ok că pierdeam foarte mult timp. Ei bine, de la Lacey, clienta mea, am învăţat despre meal planning şi meal prepping. Aşa cum ai o listă de to do zilnică, poţi să ai şi un meniu săptămânal pe care să îl respecţi. Odată ce ai meniul, poţi să te pui pe gătit. Şi găteşte pentru mai multe zile. O să fii mai puţin tentant să sari peste mese sau să comanzi ceva de mâncare când ştii că ai mese gata preparate în frigider care trebuie doar încălzite. Timpul de a găti o masă sau de a găti 5 mese e cam acelaşi deci mai bine faci asta o dată sau de două ori pe săptămână decât în fiecare zi.
Legumele făcute la cuptor rezistă aproximativ 5 zile în frigider. Găseseşti alternative sănătoase pentru toate tipurile de mâncare inclusiv pentru dulciuri deci Google it şi pune-te pe testat.
Ai grijă să iei în calcul toate mesele plus ceva gustări sănătoase pe care să te poţi baza. Fructele, iaurturile, nucile să nu-ţi lipsească. Dacă ai un blender, îţi recomand şi smoothie-urile sau supele cremă.
Cum Să Faci Sport De-Acasă
Yoga şi Pilates! Poţi să le faci fără probleme de acasă. Pentru multe exerciţii nu ai nevoie deloc de echipament, iar pentru restul poţi improviza – o pătura în loc de yoga mat dacă nu ai yoga mat, sticle de apă în loc de gantere şi tot aşa. Dacă nu ai făcut niciodată yoga sau Pilates, există canale de YouTube foarte ok de urmărit pentru începători. PsycheTruth e preferatul meu pentru yoga. Poţi să te apuci şi de un challenge dacă ai nevoie de o provocare mai serioasă. Ţi-o recomand pe Chloe Ting, tot de pe YouTube.
Ce Să Faci Când N-ai Ce Face
Ştiu că nu toată lumea e la fel de norocoasă ca mine în perioada asta. Eu lucrez într-o industrie care (încă) nu a fost afectată de COVID19, dar ştiu că alţii nu-s la fel de norocoşi. Dar asta nu înseamnă că trebuie să te panichezi. Acum ai timp să te ocupi de tot ce nu ai putut face până acum. Plănuiai să lucrezi la portofoliu, dar nu aveai nicioadată timp pentru asta? Ce spui de un blog? De o pagină de Instagram poate. Sau de editat poze/videos şi orice ai amânat din lipsă de timp.
Toate astea te vor ţine ocupat dar, dacă bugetul nu-ţi permite să te concentrezi pe lucrurile astea, gândeşte-te la abilităţile tale. Sigur e ceva la care te pricepi chiar dacă nu făceai asta la job sau pentru clienţii tăi. Poate te pricepi la scris, la editat poze, la editat clipuri. Acum e momentul să-ţi monetizezi pasiunile. Cu puţină creativitate poţi trece peste perioada asta deloc roz.
În vara lui 2014, când m-am apucat de freelancing serios, am făcut-o cumva forţată de circumstanţe. Până atunci cochetasem cu freelancingul doar la nivel local, dar nu full time. Mi-am făcut cont pe o platformă de freelancing cu o doză serioasă de scepticism. Engleza mea era la nivel de baltă dacă mă întrebi pe mine. Lucrasem în PR şi, deşi pe vremea aia PR-ul era bine plătit pe platformele de freelancing, mi-a fost frică să încerc. Am început timid cu data entry deşi aveam 5 ani de experienţă în PR şi organizare de evenimente. De la data entry am trecut la web research, de la web research la Social Media Management şi în mai puţin de 3 luni am avut primul meu client mare obţinut print-o platformă, client care a fost Uniunea Europeană. Am fost recrutată de agenţia agenţiei lor de cercetare. Anul următor agenţia lor m-a contactat direct şi am mai lucrat pe încă un proiect împreună.
Din ăştia 6 ani pot să număr pe degetele de la o mână clienţii din România pe care i-am avut. Anul trecut am fost ghost writer pentru o carte care a fost publicată în SUA. Mi-a luat 3 ani de lucrat doar în engleză până m-am simţit suficient de confortabil să spun că vorbesc engleză fluent şi o carte pentru care am scris şi pe care am făcut şi editare pentru a spune că engleza mea a ajuns la nivel nativ. Dar am ieşit din zona mea de comfort şi, deşi a fost greu, acum nu m-aş întoarce la viaţa de agenţie din România.
Ideea e să fii deschis să faci şi ceva ce nu ai mai făcut la job, dar la care ştii că eşti bun. În toţi anii ăştia eu am oscilat între research, social media, market research şi content writing, toate domenii înrudite cu domeniul meu de activitate iniţial, dar nu identice. Persoana care acum 6 ani nu trimitea niciun mail fără să roage pe cineva să verifice dacă a scris corect, are acum foarte mulţi clienţi pe content writing, 90% dintre ei chiar. Unii mă întreabă dacă am studiat în SUA pentru că sunt şocaţi că nu trebuie să modifice nimic din ce scriu.
Nu o spun ca să mă laud, o spun pentru că ştiu că mulţi dintre noi nu avem încredere în abilităţile noastre şi în capacitatea noastră de a porni pe un drum nou de la 0. Şi chiar dacă nu vrei să faci ce am făcut eu, există variante de a sta la suprafaţă în perioada asta. Există site-uri pentru care poţi publica articole plătite. Şi plătite binişor. Nici nu trebuie să fii content writer de profesie, e suficient să ai o pasiune – fashion, gaming, arhitectură, artă, călătorii. Dacă eşti pasionat de fotografie şi ai o colecţie de fotografii cu care nu faci nimic, poţi să le trimiţi către diverse platforme şi să fii plătit când cineva le cumpără/downloadează. Există site-uri similare pentru design. Există platforme specializate pentru freelanceri – de traduceri, de scris, de research, de design, de design 3D etc.
Ultima sugestie – vorbeşte cu clienţii pe care îi ai acum. E ceva la care te pricepi şi ai putea face pentru ei deşi nu asta făceai în mod normal? Întreabă-i dacă au nevoie. E posibil ca răspunsul să fie da. Am testat şi asta de curând.
Dacă vrei și tu să ne povestești experiența ta în izolare, trimite-ne un mail sau dă-ne un semn pe pagina de Facebook NO.MAD Talks.