fbpx

Jurnal de freelancer acasă: Cum să ne hrănim echilibrat

Îmi aduc aminte amuzată de vremurile de mult apuse când lucram într-un birou și mă uitam cu jind la toți cei ce erau freelanceri. Mi-i imaginam în pat până la ora 10, mâncând bunătăți sănătoase la fiecare masă si luăndu-și din când în când timp pentru un pui de somn la prânz. Mustăcesc scriind toate astea, dar pe atunci eram convinsă că aşa e.

Într-adevăr, știm cu toții că lucratul de acasă oferă o libertate pe care nu o ai într-un birou, dar din experiența mea, tocmai libertatea asta și lipsa de structură pot duce la alte provocări și alegeri proaste. Să ridice mâna sus cine nu s-a trezit niciodată lucrând continuu până după-amiază, timp în care poate nu ați reușit decât să ronțăiți câţiva covrigei pe lângă cele 3 cafele băute? Sau ați terminat o pungă de tortitzi fără ca măcar să vă dați seama?

Da, știu, unul dintre principalele motive pentru care suntem freelanceri este tocmai dorința de a nu avea un program fix însă asta nu inseamnă că nu e nevoie să construim o anumită rutină mai ales când vine vorba de obiceiurile noastre alimentare.

Am adunat mai jos pentru voi principalele provocări pe care le-am întâlnit atât la mine de când nu mai sunt corporatistă, dar și la clienții mei care sunt freelanceri sau lucrează remote, de acasă.

Provocarea numărul 1: Dormi până în ultimul moment și te vezi nevoit să sari peste micul dejun

Știuuu, asta e dureroasă tare. Pentru toți somnul e insuficient (mai ales dimineața, seara nu prea avem problemă asta), dar pentru mulți dintre noi treaba cu săritul peste micul dejun nu funcționează. Ajungem să ronțăim la repezeală tot felul de alimente bogate în carbohidrați simpli (aka ronțănele odioase) și din cauza oscilațiilor de glicemie pe care le implică o ținem într-un ronțăit toată ziua. Asta va duce în timp și la acumulare de kilograme în plus, dar și la probleme de sănătate asociate cu deficite nutriționale.

Recomandarea mea pentru cei ce nu suntem matinali, dar vrem să fim in formă este să ne pregătim micul dejun de cu seara. Să ne fierbem 2 ouă, să le decojim, să spălăm și să tăiem niște legume și dimineata singura noastră grijă să fie mâncatul. Sau să ne facem o budincă, de chia, quinoa, ovăz, de care ne place, doar să avem grijă ca totul să fie super la îndemână. Orice vă place atât timp cât e echilibrat și musai gustos.

Provocarea numărul 2: Faci ture toată ziua până la frigider și ronțăi tot ce îți cade în raza vizuală

Această provocare poate fi dată atât de săritul peste mic dejun, dar și de un obicei prost pe care îl avem mulți dintre noi. Dacă știm că e mâncare undeva prin casă, nu ne lăsăm până nu mai e. Soluția nu e să ne ținem frigiderul gol, asa cum poate v-ați gândi (deși gol de alimente tentante nu e o idee rea), ci să ne o obişnuim să ne planificăm inclusiv gustările. Astfel, în loc să mergem și să mai ronțăim una, alta, când ne aducem aminte, propun să ne punem de la început pe farfurie o cantitate SUFICIENTĂ de mâncare. Nu 3 frunze și o salată, ci exact atât cât credem că ne-ar satisface. Să nu uităm că și gustările, ca și mesele principale trebuie să aibă rolul de a corecta deficiențele nutriționale și de a nu instala altele noi, dar și de a ne oferi energie până la următoarea masa principală. Așa că, să le alegem înțelept.

O variantă de astfel de gustare ar fi 1-2 crackerși (de orez sau de care vreți voi) unși cu zgârcenie cu o linguriță de unt de arahide și tapetați cu rondele de banane. Dacă vă pregătiți să mergeți la sală, aruncați și un vârf de linguriță de miere, că n-o fi foc. Sau un iaurt grecesc (e mai bogat în proteine ca celălalte variante) și o mână de nuci. Sau, că tot suntem în post, un mic bol de hummus și niște bețișoare de legume. Variante există, doar imaginație și bunăvoinţă să fie. 🙂

Provocarea numărul 3: Te aștepți ca prânzul să se întâmple chiar dacă nu îl plănuiești

Ah, pe asta o întâlnesc foarte des. Culmea e că nu avem așteptări ca întâlnirile cu partenerii sau cu clienții noștri pur și simplu să se organizeze singure fără ca noi să le propunem sau să le punem în calendar, dar avem pretenția asta de la prânzul nostru. Așa că îți recomand ca în momentul ăsta să îți deschizi agenduța, plannerul și să îți treci acolo prânzul pentru următorul deceniu. Că măcar asta știm sigur, vei avea nevoie de mâncare mult timp de acum înainte.

Și dacă tot vorbim de prânz, alege mereu variante de hrană care să te hrănească și să prevină ronțăielile de la 4. Când spun asta mă gândesc la alimente întregi, minim procesate, combinate în așa fel încât să îți ofere nutrienții și energia de care ai nevoie. O variantă ar fi un somon cu sparanghel tras în unt și un cartof copt servit cu o salată mare, mare. Vedeți, avem combinate proteine, omega 3, legume cu fibrele și nutrienții aferenți, dar și carbohidrați cu amidon rezistent cum sunt cartofii. Garantat că nu mai aveţi treabă până la cină!

Provocarea numărul 4: Nu ai ce îți trebuie în frigider

De multe ori ne gândim că dacă frigiderul e la câțiva pași, o să găsim noi ceva ce să mâncăm când ni se face foame. Adevărul e că dacă nu plănuim în avans ce o sa măncăm la micul dejun, la prânz și la gustari, cel mai probabil vom deschide frigiderul, ne vom întreba ce putem pregăti rapid astfel încât să ne putem întoarce la ale noastre și vom ajunge să înfulecăm ceva repede, în grabă.

Pe cât posibil să ne ducem la cumpărături cu meniul pentru săptămâna următoare în cap. Altfel, vom ajunge să avem tot felul de alimente în frigider și nimic de mâncare. Ca atunci când ne luăm multe haine drăguțe la reducere și constatăm într-un final că nu putem compune nicio ținută din ele.

Sunt sigură că mulți dintre voi aveți deja un sistem care funcționează și vă simțiți confortabil cu programul de mese dar și cu calitatea acestora. Mă bucur enorm dacă e așa. Dacă nu, doar făcând mici schimbări pe ici pe colo puteți observa îmbunătățiri imediate asupra stării voastre de sănătate, a energiei și vitalității în general. Să nu uităm să prioritizăm sănătatea noastră. Cred că mai ales zilele astea ne aducem aminte cât de importantă este.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *