fbpx

Jurnal de freelancer acasă: ghidul meu plictisitor pentru o izolare foarte reușită

Încerc să scriu despre rutina mea zilnică, dar în ultimele 10 zile apare sistematic câte ceva care-mi deplasează planurile din agendă cu viteza luminii. Și poate că rutina mea de astăzi ar fi fost la fel ca cea de ieri dacă nu m-ar fi lovit ca un trăznet vestea că în locul Palatului Știrbey și în spațiul unde am petrecut niște seri memorabile cu prietenii – Grădina Eden, ar urma să se ridice un mall cu 7 etaje. Pentru că fix de încă un mall avem nevoie în București, și încă pe Calea Victoriei. Trăim vremuri foarte interesante unde totul este posibil, mai ales dacă stăm în casă.

Inspirația vine din munca de fiecare zi – pe asta nu eu am găsit-o, ci domnul Baudelaire. Și după aproape două luni de izolare, am testat conceptul în “lung și larg”!

Am crescut cu doi părinți artiști pentru care întrebarea importantă nu era dacă ești sau nu creativ sau talentat. Ci cât de mult lucrezi zilnic ca să-ti le antrenezi. Pare simplu, dar nu este. Mulți încă sunt convinși de ideea confortabilă că «te naști creativ sau nu». Deci dacă ai norocul să fii creativ, inspirația ar veni doar când se aliniază planetele și tu aștepți ca acel moment să cadă peste tine precum o zăpadă în decembrie. Numai că uneori aștepți să ningă în plină vară, fără ca tu să-ți dai seama de asta. Dacă aștepți să te pocnească inspirația ca să faci ceva, poți aștepta foarte mult.

Trebuie să recunosc că nu m-am lovit de multe ori de angoasa foii albe. Nu ne-am întâlnit. Și ca să nu las probabilitatea de a da nas în nas cu ea în mâna hazardului aleg pur și simplu să nu mă întreb dacă am sau nu inspirație. Ci știu că la ora X mă pun la scris, ceea ce fac și astăzi. Și obiceiul ăsta mă ajută mult, mai ales în perioada de acum când parcă este mai ușor să-mi fugă gândurile în mai multe direcții și când sunt foarte multe proiecte faine.

Ca să fie mulțumitor lucratul de acasă, mă ajută două lucruri: să păstrez disciplina și să accept că nu e sfârșitul lumii dacă astăzi aleg trei lucruri pe care le fac cu plăcere și nu 10. Am învățat să atribui roluri zilelor, o chestie care s-a dovedit a fi fantastic de utilă într-o perioadă în care nu mai știm în ce zi suntem.

Îmi structurez săptămâna și păstrez weekendurile nu doar în calendar. De exemplu, miercuri mă ocup de hârtii, vineri și marți dimineața fac curățenie, iar duminica mă pregătesc pentru săptămâna care vine. Dacă am organizate mental task-urile și ritmul săptămânii, lucrurile sunt clare și văd negustoreste cât fac din to do list, dar și unde pot strecura câte un neprevăzut. Dimineața este importantă pentru mine, cum îmi place să mă scol devreme – mă trezesc pe la 7h30, dar de când cu izolarea poate fi și la 8h30. De câteva săptămâni nu mai culpabilizez dacă simt nevoia să dorm, cred că de manieră generală subestimăm puterea și importanța somnului.

Gesturile de dimineață sunt esențiale și îmi determină ziua. Încep cu o cană mare de apă fierbinte cu lămâie proaspătă. Apoi am grijă de cele trei pisici ale mele, Țăndărică, un motan lykoi care se crede un ceas deșteptător elvetian, Petula, o tigrată rafinată și Tedy, un munckin blănos și pufos care mă așteaptă schițând un reproș mut.

Din două în două zile încerc să fac cel puțin 30 min de sport înainte să mă apuc de scris, dar nu-mi reușește întotdeauna, mai ales că multe clase bune se țin seara. Urmez online cursurile de barre ale Adinei Rada de la Karuna Studio, celor de la Klay Paris și sesiunile Tatianei Diaconescu, care are un program săptămânal bine echilibrat. Mai urmez și cursurile pe instagram ale excelentei specialiste în sofrologie Julie Laurent_Marotte.

Chiar dacă stau în casă, nu rămân în pijama sau ținuta de sport – mă schimb să întru într-un “office mode”. Pentru că dacă o lălăi în pijama sau mă apuc să citesc presa, Facebook sau instagram, o duc așa până la prânz. Primele 2 – 4 ore de la trezire sunt cele mai bune și productive pentru mine. Le rezerv scrisului sau întâlnirilor online urgente cu clienții sau colaboratorii mei.

Acum câțiva ani prima parte a zilei era rezervată mailurilor, iar scrisul sau desenatul, când lucram ca designer, le lăsăm pe după-amiază. Aveam super energie pentru mailuri, dar mă luptam să fiu creativă de la ora 13h încolo. De când mi-am regăsit ritmul, dimineața este dedicată creativității și este mai bine. Apoi mă ocup de întâlniri, conferințe și mailuri.

Corpul are ritmul lui pe care dacă știi să-l asculți, vei avea doar de câștigat. Mișcarea îmi dă o stare de echilibru interior, mă ajută să-mi păstrez energia și să mă concentrez la lucru. E important să apelăm la orice ne folosește să ne concentrăm mai bine. Cu atât mai mult cu cât observ în perioada asta că pot avea attention span-ul de milenial asortat cu răbdarea unei adolescente.

Ritualurile și fixarea orelor de lucru mă ajută să-mi mențin mai ușor un program și sunt importante acum când redescopăr relația cu casa în care locuiesc. Îmi place să știu că spațiul în care stau 24h/24 este una dintre sursele mele principale de confort, calm și inspirație. Și de aceea apartamentul este organizat în funcție de planul său feng-shui. În felul acesta mă asigur că energia din casă este cea mai potrivită. Cred că e cel mai bun lucru pe care l-am făcut ca să am grijă de energia din casă și implicit de a mea.

Încerc să nu sar peste pauza de prânz între – 12h30 – 13h30, altfel devorez mai târziu ciocolată și alte bunătăți la fel de « low carb ». Mi-a plăcut dintotdeauna să gătesc, dar poate că înainte îmi găseam mai greu timp. Acum însă am când să testez tot felul de bunătăți cum ar fi laptele condensat de casă à la Prăjiturela, rețete pentru leftovers sau rețetele video de pe instagram ale lui Cyril Lygnac sau ale lui Joseph Hadad.

După prânz, schimbăm ritmul și variem plăcerile: întâlnirile video cu clienții, conferințe printre care strecor și făcutul unei pâini (îmi place grozav, mai ales de când m-am plâns că nu am drojdie și am primit un kilogram, fac săptămânal pâine pe care o împart cu vecinii, ca să se îngrașe și ei). De la 18h alternez ședințe de barre sau pilates (am decoperit recent tabata și am crezut că-mi dau sufletul!) cu conferințe live pe diverse teme: evoluția luxului, trendforecasting, marketing – sau specialiștii pe care îi urmăresc.

Seara este marele eveniment al zilei – mă îmbrac frumos și merg să duc gunoiul. Nu aș fi crezut vreodată că mă voi bucura atât de mult să ies până la ghenă. ÎI spuneam unei prietene că mă voi da și cu ruj zilele astea, ca să mă simt cu adevărat specială. Îmi pun deja cercei de designeri și am lansat și un #garbagechallenge online unde am provocat prietenii să-și facă poze în outfiturile cu care merg la gunoi. Am avut așa succes încât hashtagul a ajuns și în Franța și Croația.

La începutul izolării am început să planific o dată la două zile câte un apéro cu prietenii, o versiune online a obiceiul francez de a ieși la un pahar după muncă. Partea bună cu virusul ăsta este că m-a apropiat grozav de cei dragi, indiferent unde sunt. Lumea a devenit mai mică acum, fiind cu toții în aceeași oală. Pot bea azi un pahar de vin cu o prietenă din Corsica, Germania sau Statele Unite sau cu familia din Franța și UK (cu care ne auzim aproape zilnic) – avem pur și simplu timp să stăm de vorbă.

Timpul petrecut în dormitor îl păstrez pentru odihnă și ca să-mi fie mai simplu, am ajuns la câteva reguli simple care mă ajută mult în perioada asta.

Ce am grijă să NU fac in pat:

• nu țin device-uri in dormitor (telefon sau laptop), prietenii știu că după 23h30 telefonul meu doarme. Nu vreau să-mi încep ziua pe social media, iar seara prefer să citesc dintr-o carte.
• nu lucrez, nu mănânc și nu-mi fac cosmetica
• privilegierea unei energii bune când mă odihnesc înseamnă să am grijă de sănătatea mea. În dormitor petrecem vreo 8 ore pe zi, ceea ce înseamnă mult timp și energie la care nu suntem întotdeauna atenți. Nu cred că am ajuns întâmplător la feng-shui. Păstrarea și sporirea energiei bune este semn de sănătate, de armonie, echilibru, de stare de bine pe care o putem crea și întreține ușor.

Nu mai știu cine spunea că nu este atât de important ce ți se întâmplă ci cum reacționezi la situația respectivă. Oricât de ciudată și aiurea este perioada aceasta, m-am decis să-i văd partea bună și să profit la maxim de ea. Ceea ce o face să fie o perioada foarte plăcută și pozitivă din viața mea, așa cum mi-aș dori să fie și pentru ceilalți. Sau cum spunea un prieten zilele trecute, să ne bucurăm și noi de Corona asta.

Pe scurt, un mic ghid recapitulativ pentru o izolare plăcută:

• stabilește-ți un ritual al dimineții și ține-te de el
• dă fiecărei zile din săptămână un task precis (ziua pentru curățenie, ziua de rezolvat acte, de făcut cumpărături, etc…) și evită să faci un pic din toate zilnic
• respectă-ți organizarea, stabilește ore de lucru și activități
• mănâncă la ore fixe și pregătește-ți un meniu săptămânal
• planifică-ți pauzele (eu fac sistematic pauză la 17h când beau un ceai sau sun scurt prieteni)
• nu uita să păstrezi socializarea ca o prioritate (privilegiază conversațiile video)
• elimină tot ceea ce te poate distrage când lucrezi (telefoane, like-uri, sms…) Sigur poți să stai 1 ora fără să te uiți pe telefon.
• favorizează o activitate fizică (știu la ce te gândești, încearcă însă sport, găsești acum 1001 de cursuri gratuite live)

Ioana Nicolescu este Luxury Consultant, în domeniul fashion&design, cu o experiență de peste 15 ani în modă și lux la Paris, unde a lucrat pentru branduri precum Dior, Prada sau Comme des Garçons, printre altele. Fashion Contributor pentru edițiile românești ale unor reviste ca ELLE, Marie Claire, Forbes Life și, mai recent, Harper’s Bazaar, Ioana este antreprenoare și creatoarea Code Noir Style – un „caiet” virtual de lifestyle și trend forecasting. În ultimii ani, își împarte viața între Paris și București și recent a inițiat proiectele #CismigiuMonAmour și #RamanTablou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *