Jurnal de freelancer acasă: izolare pe pâine cu zacuscă
Pentru că eu practicam #socialdistancing și înainte, parcă cu prea mult entuziasm, am zis să mai împărtășesc cum să-ți gătești ceva rapid care să nu te distragă de la alte sarcini. Eu am fost prevăzătoare și de când m-am măritat gravitez în jurul mamei pe o rază de maxim 2 km. La fel m-am gândit și astă-vară când ea a propus să “coacem” vinete… m-am asigurat că le pune bine la congelator pentru situații de urgență. Deci, astăzi avem – the making and eating of zacuscă, acest ratatouille românesc, acest tocăniț’ cu de toate.
Ingrediente principale
Dați fuga la mama și luați ardei copt și vinete congelate plus suc de roșii (nu bulion). Vă dezinfectați la plecare de la mama, vă schimbați hainele odată ajunși acasă, spălat pe mâini temeinic și dați drumu’ la Netflix până se decongelează ingredientele, practic gătiți a doua zi. J
Avem nevoie de o ceapă medie, vinete, ardei copt, bulion, ulei, sare, piper, foi de dafin. Opțional putem face zacuscă cu ciuperci – această friptură a vegetarienilor de pretutindeni. Eu nu am avut decât muguri de bambus în casă și ananas la conservă, dar nu era ziua potrivită de zacuscă Hawaii. Tocăm ceapa după abilități, o călim în ulei de floarea soarelui. Aici eu aș fi pus niște zeamă de lămâie ca să sperii orice putea să locuiască pe ceapa aia, dar nu am găsit lămâi de câteva zile. Am ales să mănânc o bombonică foarte bună cu vitamina C îndulcită cu zahăr din struguri în schimb. Bine, am mâncat 4.
Când ceapa lucește, adăugăm vinetele și ardeiul tocate mai grosier și le lăsăm puțin să se împrietenească. Între timp verificați ca sosul de roșii să nu aibă sare că riscăm să avem un preparat prea sărat. Deci, se pun două cuburi de gheață într-un pahar, o tulpină de țelină apio, se toarnă bulion cât să acopere gheața și completăm cu ceva care nu sare de 40 de grade în aerul expirat – sau îl bem așa… Virgin. Bloody… hell! J
Adăugăm sosul de roșii, sare, piper, curcuma pentru că e anti-inflamator natural și lăsăm cât vrem cu focul mic. Zic cât vrem pentru că practic m-am apucat să scriu asta și teoretic toate ingredientele sunt deja preparate termic.
Luați cu pâine! Cum?! Nu aveți maia?! Nici eu, dar am prăjit și pâinea cumpărată și am servit cu zacuscă fierbinte. Știți că glumesc… eu iau foarte în serios carantina, munca de freelancer, dar mai ales mâncarea. Am ars pâinea…
Articol scris de Irina Alexe, freelancer writer. Dacă vrei să te alături inițiativei NO.MAD Talks dă-ne un semn pe pagina de Facebook.