La fel ca un personaj, un brand nu poate fi altceva decat ceea ce este – interviu cu Alain Gavriluțiu
Cel mai ușor este să te pierzi în vria entuziasmului. Să ți se pară că știi care este drumul tău, dar atunci când apar mai multe cărări nu te poți abține să nu le încerci pe toate. Să vezi ce-o fi acolo și ce-o să iasă. Nu spun că este rea curiozitatea, spun că pentru un brand cel mai nociv este să nu-și cunoască de la început clar traiectoria, cu cât i se pare că experimentează mai mult, cu atât își pierde de fapt din energie și din autenticitate. Am construit multe brand-uri de la zero pentru clienți, antreprenori sau companii care lansau produse, și acolo este întotdeauna mai ușor pentru că tu ești perechea de ochi din exterior. Dar, ce te faci când este de vorba de brand-ul tău? Cum te detasezi de el, cum îi definești un nucleu clar, cum îi stabilești drumul fără să-l lași să umple hai-hui și să-și risipească energia. În situația asta m-am aflat cu NO.MAD Talks. Mi-a fost greu să-l văd clar de la început și am avut nevoie de oameni în jurul meu care să devină privirea din exterior, să-mi spună cum să-l privesc ca să crească singur, organic, indiferent de mine. Ca să rezolv această problemă cu care știu că s-au mai întâlnit mulți antreprenori sau freelanceri l-am invitat pe Alian Gavriluțiu să vorbească despre asta la Seratele NO.MAD. Așa că pe 12 februarie, începând cu ora 16.00, o să luăm notițe de la Alain despre cum să construim brandul clar de la început. Și-a propus să împartă toți participanții în echipe și să lucreze practic pe brand-uri luate de la zero, pentru că și el ca și mine crede în exercițiu mai degrabă decât în teorie.
Dacă nu ajungi la Serată, te invit să citești interviul cu Alain de mai jos:
Cum se face că tocmai atunci când îți cunoști propriul brand la perfecție. îți e cel mai greu să creezi un mesaj coerent prin care să-l vinzi?
Asta e genul de situație care se întâmplă cu părinții care cred că știu ce e mai bine pentru copiii lor. Doar pentru că poartă ADN-ul creatorului și e vorba de o implicare personală importantă, o investiție emoțională intensă în brand nu înseamnă că brandul e totuna cu cel sau cei care l-au creat. Creatorii unui brand îi împrumută ADN-ul, caracteristicile, viziunea și intenția, însă în acel stadiu brandul e ca un nou-născut, are un potențial și un viitor însa e complet needucat, e o entitate de sine stătătoare cu o personalitate distinctă și caracter unic. Cred că devine mai greu să formulezi mesaje legate de propriul brand pentru implicarea emoțională o bate pe cea comercială.
UPS, I did it again. Ce e cu acronimul ăsta și de ce e un punct cheie atunci când vine vorba despre marketarea brandului ?
Unique selling proposition e acel atribut, trăsătură sau detaliu din produsul brandul tău care te definește. E trăsătura de caracter după care avem pretenția să fie recunoscut brandul. El urmează să fie semnul nostru de semnalizare atunci cand brandul va ieși în public. E important pentru ca într-un fel reprezintă prima impresie pe care o va face personajul nostru, personificarea brandului, atunci când intra într-o încapere plina cu oameni. În funcție de cum prezinți brandul vei avea acces mai mult sau mai puțin la targetul pe care îl urmărești și vei comunica mai bine cu el.
Cum trebuie să fie o poveste ca să facă atractiv un brad, indiferent de grupul țintă pe care îl are?
Onestă. La fel ca un personaj, un brand nu poate fi altceva decat ceea ce este. Miza e să-l descoperi așa cum e el și să ții cont de ceea ce afli în toata comunicarea. Dacă tot personificam brandul cunoașterea de brand e același lucru ca cunoașterea de sine. E un proces lung și anevoios dar extrem de util pană la urma. Dintr-o cunoastere onesta a brandului, a ceea ce reprezinta el, a valorilor si a viziunii din care s-a născut și a felului în care a fost conturat va rezulta întotdeauna o poveste onestă. O poveste onestă are cele mai mari șanse de a ajunge la audiență sa.
Ce te atrage cel mai mult la o poveste?
Coerență. O comunicare coerentă rezulta dintr-o bună cunoaștere a brandului. Coerență face abstracție de așteptări și operează doar cu stări de fapt. Comunicare coerență tine de perseverență și de onestitate, ambele calități care au castig de cauza în fața publicului. Targetul căruia i se adresează un brand nu trebuie sa primească mesaje contradictorii pentru ca asta va confuză audiența și va scădea încrederea în brand.
Ce nu trebuie să lipsească din ea?
Emoția. Trăim vremuri în care tehnologia aduce consumatorul în fața unei plaje infinite de opțiuni pentru aceeași nevoie. Asta e supărător căci orice opțiune ar alege va avea mereu sentimentul de a nu fi ales îndeajuns de bine. Consumatorul de azi are nevoie de ceva mai mult de o poveste pragmatica, un reportaj informațional. El are nevoie de o componentă emoțională, cu care să rezoneze, să empatizeze, mai mult film decât reportaj. Consumatorul modern are nevoie să se identifice cu brandul căci într-o epoca a personalizarii, brandul îl reprezinta pe cel care îl folosește și prin urmare trebuie să coincidă cu coordonatele sale emoționale.
Care e cea mai mare greșeală pe care o poate face cineva atunci când vrea să scrie povestea propriului brand?
Să confunde brandul cu sinele. Trebuie să existe o disociere clară între creatorul brandului și brand. Orice demers narativ trebuie să înceapă de la conturarea personajului principal. Poveștile nu sunt făcute din fapte ci din reacții ale personajelor în anumite contexte. Câtă vreme vom avea un personaj incert, neclar atunci și poveștile brandurilor vor fi asemenea. Implicarea emoțională și asumare organică a brandului alterează și bruiază personajul real al brandului. Dacă personificam brandul atunci acest gen de tratament ar putea părea chiar o formă de abuz.
Alain Gavriluțiu este în prezent Creative Director la 2Performant, când nu se joacă cu ideile scrie literatură sau desenează. Îl găsești pe Facebook sau pe Instagram.
Mulțumim Muzeul Literaturii Române că ne sprijină cu organizarea Seratei și ne deschide ușile Casei Memoriale Ion Minulescu. Mulțumim Aurelia Vișnescu că ne alimentează creativitatea cu vin