„Munca pe care o faci ca freelancer nu îți cere doar timp și energie. Costă și un strop de suflet.”
Atunci când s-a înfiripat ideea Târgului de Crăciun al freelancerilor unul dintre lucrurile la care ne gândeam era cât de mare nevoie este de un spațiu în care freelancerii (în general și cei din comunitatea NO.MAD în particular) să se prezinte. Am realizat apoi că există destul de multe târguri de produse și că ceea ce lipsește e un târg de servicii. Așdar ne-am hotărât ca din ianuarie inițiativa să continue, să se numească Târgul Permanent al freelancerilor și să găzduiască servicii de freelanceri și mici antreprenori.
Și ne-am mai dat seama de ceva. Că unii dintre cei mai activi și implicați clienți sunt chiar – ce să vezi – freelancerii. Și uitându-ne noi, așa, la ce pachete sunt „expuse” în Târg am realizat că ele adresează nevoile acelora dintre noi care lucrăm pe cont propriu. În categoria aceasta intră și pachetul oferit de Nae Șovăială – trainer de comunicare constructivă și inițiatorul Argument Antrenament.
Antrenează-ți creierul – 4 antrenamente argumentative este genul de cadou „potrivit pentru prietenul freelancer care a depășit deja numărul maxim de modificări pe documentul ăla Final_Final_3”. Care-i treaba cu discuțiile constructive în contradictoriu, cum ajungi să faci un business pentru a schimba cultura de ceartă și ce trucuri folosești ca să poți continua să faci asta în fiecare zi, puteți citi în continuare, în interviu.
Spune-ne povestea ta profesională în câteva cuvinte! De cât timp ești pe cont propriu și cum ai ajuns la decizia asta?
N-aș putea spune că sunt pe cont propriu – am oameni absolut minunați care mi-au fost și îmi sunt alături. Am un mentor în Germania fără de care Argument Antrenament nu ar fi existat în această formă, o jumătate mai bună care se entuziasmează pentru mine și îmi oferă tot suportul posibil, și o comunitate de traineri europeni care mă inspiră ^^
Totuși, ca să răspund la întrebare, sunt freelancer de fix un an. Timp de peste 10 ani am ținut traininguri în arta dezbaterilor academice. Am lucrat aproape exclusiv în zona de ONG (inclusiv vreo 3 ani am fost director național de training pentru Asociația Română pentru Dezbateri, Oratorie și Retorică). La un moment dat s-a produs un declic și mi-am dat seama care e misiunea mea pe lumea asta. Am iubit enorm să îi învăț pe copii cum să gândească critic și să îi învăț pe profesori tainele pedagogiei deliberative, dar la un moment dat mi-am dat seama că menirea mea e să schimb cultura de ceartă. Să putem să discutăm fără competitivitate, din curiozitate.
A durat ceva până am avut asta clar în minte. Am fost multă vreme confuz și frustrat. Mi-am dat demisia de la locul de muncă și am plecat în Germania 7 luni ca să înțeleg ce era cu mine. Iar când mi s-a cristalizat în sfârșit în minte ce îmi doream cu adevărat să fac a fost ca și cum puteam să respir din nou.
Ce poți să oferi antreprenorilor din Târg, care sunt serviciile tale?
Ofer posibilitatea schimbării atitudinii față de conflictul verbal. Printr-un pachet de Antrenamente Argumentative, 1-la-1, online, de 30 minute fiecare, încerc să le ofer oamenilor posibilitatea de a-și transforma certurile în contexte conflictuale constructive.
Pentru că înțeleg cum e să îți fie jenă să spui nu. Înțeleg cum e să te simți „bullied” într-o conversație. Înțeleg cum e să simți că te comporți sub-optim în discuție.
Și cred că pot să îi ajut pe oameni să înțeleagă procesele prin care trec în contexte dificile de conversație, ca să aibă un strop mai mult control asupra lor.
O experiență / colaborare notabilă, în care chiar ai simțit că ai făcut o schimbare pentru un client?
Am mare noroc că lucrez 1-la-1 cu clienți. Așa, îmi e mult mai ușor să văd cum și cât cresc oamenii frumoși cu care lucrez.
M-a marcat mult prima dată când am primit feedback că am schimbat ceva relevant pentru o persoană cu care lucram (chiar printre primii clienți). Mi-a spus că prin ajutorul meu și-a schimbat dinamica cu tatăl ei. Că au început să nu se mai „certe” ci să aibă conversații în care nu sunt de acord. Ba uneori, se lăsau purtați amândoi de valul curiozității.
Eu „știu” că antrenamentele pentru conversații constructive funționează! Cred întru totul în ele. Dar când primesc și validare de la cineva în direcția asta, parcă crește inima în mine de 3 ori ^^
Cum ai aflat de Târgul permanent al freelancerilor și de ce ai decis să faci parte din proiect?
Am aflat de Târgul permanent al freelancerilor de la sursă (echipa NO.MAD). Mă înscrisesem din iarnă în Târgul de Crăciun al freelancerilor care a fost o experiență tare faină pentru mine. O experiență care m-a pus în contact cu foarte mulți clienți (relativ la ce eram eu obișnuit). Pot să spun fără exagerare că Târgul de crăciun mi-a propulsat business-ul. Prin urmare, a fost la mintea cocoșului să mă înscriu și în Târgul permanent!
Trei trucuri pe care le-ai învățat în activitatea ta și pe care le-ai da mai departe.
- Primul truc are legătură cu principiul Pareto (~80% din rezultate vin din ~20% din cauze). Concentrează-te prima dată pe cele 20% din lucruri pe care le poți face ca să obții acele 80% rezultate.
- Al doilea truc e unul cu care încă încerc să mă obișnuiesc. Cere ajutor! Atât. Oamenii vor să ajute. Dacă nu pot să ajute, s-ar putea să te îndrume către altcineva. Dacă nu pot să te îndrume, s-ar putea să te încurajeze. Cere ajutor când ai nevoie. E ok, și nu e semn că ai eșuat. (Zic asta mai mult pentru mine sincer).
- Ultimul nu e truc, e regulă sacră ce poate o intuiam înainte, dar acum e perfect interiorizată: Munca pe care o faci ca freelancer nu îți cere doar timp și energie. Costă și un strop de suflet. Așa că e vital să ai grijă de tine și să te asiguri că ce faci merită!
Ce i-ai spune cuiva care ar vrea să (își) facă un cadou din Târgul permanent al freelancerilor dar nu e decis 100%?
Vorbește cu oamenii de la care te gândești să iei cadoul – ai contactele lor acolo. Vezi dacă sunt genul de oameni care pot să ofere susținerea de care ai nevoie (sau de care are nevoie un prieten pentru care iei cadoul). Vezi dacă sunt genul de oameni pe care ai vrea tu să îi susții (financiar).
Fii curios ^^