fbpx

Networking-ul: de ce e important și cum să începi

“If you want to expand, you have to expand your networking.”

Ești one-man sau woman-show și petreci 80-90% din timpul pentru muncă doar cu tine. Ți-ai identificat punctele forte, le-ai folosit cum ai știut mai bine. Ai avut perioade mai bune, dar și unele în care erai gata să renunți la tot. Mai ales atunci când te lovea acea lipsă – colegii, oamenii ca tine care să înțeleagă perfect glumele tale despre freelancing (chiar și pe cele nesărate) și oportunitatea de a-i întâlni într-un cadru anume, de a face networking. 

Ca freelancer, trebuie (de cele mai multe ori) să îți creezi singur oportunitățile. Nu vine nimeni să îți îndese proiecte în portofoliu și nu te trage nimeni de mânecă dacă ai uitat să semnezi contractul. 

Familia, cercul de prieteni, colegii din liceu, participanții la un eveniment – aproape oricine poate face parte din rețeaua ta proprie, dacă știi să gestionezi lucrurile, să vorbești din când în când și despre munca ta, dar și să îi ajuți, atunci când poți, pe cei ce au nevoie de tine. 

Așa că, de data asta, mi-am propus să clarificăm ce e cu networking-ul, cum și unde putem folosi acest ingredient secret ca avantaj strategic în freelancing. Ești gata?

Dar mai întâi, o mini-poveste personală despre cum m-a schimbat pe mine networking-ul. 

Dacă ar fi să mă gândesc la primele mele luni de freelancing, aș spune că Bogdana de atunci nu cunoștea etimologia acestui cuvânt. Asociam networking-ul cu împărțirea unor cărți de vizită și micro-consultanță-în-pauza-de-la-eveniment. Niște articole despre networking mai târziu mi-am dat seama că absolut fiecare persoană din jur contează și are impact asupra mea (atât cât îi permit). Iar ideea asta a schimbat totul, inclusiv pe mine – dintr-o Bogdana care nu vorbea niciodată în public despre muncă și proiecte într-o Bogdana care face asta ori de câte ori are ocazia (nu insistent, ci strategic). Practic, am început să fac networking în mod conștient, pentru că mi-am dat seama că fără acest ingredient nu mă pot considera freelancer. Pentru că mi-am schimbat strategia, am început să primesc mesaje de la cunoscuți care îmi pun întrebări despre Social Media – le răspund, îmi mulțumesc și apoi îmi spun că la mine s-au gândit prima oară să apeleze, pentru că știau deja că asta fac zi de zi. 

Hai să vedem deci cum ne poate ajuta networking-ul, unde și cum ne putem dezvolta acest skill.

Dacă e să enumerăm tipurile de conexiuni pe care un freelancer le poate avea, am putea spune că ele sunt de natură operațională, strategică și personală. Cele operaționale se referă la colegi, colaboratori sau orice persoană care este în contact direct cu munca ta. Cele strategice nu includ neapărat persoanele care au legătură cu job-ul tău; în schimb, cuprind persoanele care îți oferă un plus de valoare (mentori, consilieri, lideri sau orice persoane a căror părere este foarte importantă pentru tine). Și nu în ultimul rând, cele personale (și cele mai importante, aș îndrăzni să spun) includ familia, prietenii, prieteniile de peste mări și țări legate pe Social Media, colegii din școala generală etc. 

Ok, avem 3 tipuri de networking și o mulțime de avantaje ce decurg din ele:

 • networking-ul facilitează schimbul de informații, creează legături sociale și profesionale
 • ne ajută să ne consolidăm prezența în industria/nișa în care activăm – practic lucrăm, conștient la brandingul nostru personal
 • formează o audiență atent construită pe care ne putem baza
 • atrage noi colaborări și aduce un plus de awareness
 • dezvoltă people skills (și nu numai)
 • ne ajută să studiem piața – nu oricine ne poate deveni client, dar e interesant să întocmești tipologii de potențiali clienți și să îi urmărești pe cei cu care chiar ți-ai dori să lucrezi
 • suntem la curent cu ce se întâmplă și în alte domenii, poate chiar unele conexe, care ar putea avea impact asupra business-ului nostru
 • reduce sentimentul de singurătate și izolarea, iar pandemia ne-a arătat că putem foarte bine să facem networking online, participând activ la evenimente specifice

În ce context putem face networking? 

Networking-ul creează relații care se transformă, treptat, în conexiuni; iar conexiunile au șanse mari să sporească procesul de vânzare, să se încheie cu un nou contract semnat. Dar, atenție, asta atâta vreme cât networking-ul nu se reduce la a arunca cu niște cărți de vizită pe la evenimente, să te lauzi 24/24 cu ceea ce faci sau să încerci să vinzi tuturor oamenilor pe care îi întâlnești. 

Există un citat cu care rezonez: “As long as there are other people, there are opportunities to extend your network.” Așadar, putem spune că networking-ul nu dispune neapărat de limite și de context. 

Nu știi de unde să începi cu networking-ul? Ei bine, îți reamintesc că poți exersa acest skill:

 • inclusiv printre cei apropiați – ei știu deja că ești o persoană de încredere și te pot recomanda prietenilor sau persoanelor care au nevoie de serviciile tale 
 • fiind activ pe grupurile online (dacă nu faci parte din grupul nostru te invit să te înscri aici – se iscă mii de discuții la care poți lua parte, ești la curent cu ultimele noutăți din diverse domenii, cunoști oameni noi, iar în timp poți deveni o sursă de încredere în domeniul tău, oferind răspunsuri sau chiar ajutor pro bono)
 • la evenimente dedicate nișei în care activezi sau cele special create pentru freelanceri (chiar și la cele online, cum a fost evenimentul NO.MAD Talks Pandemia Made Me Do It 3.0, despre care am scris aici
 • cu alți freelanceri – Iunieta a conturat grupul și evenimentele NO.MAD Talks în 2018 tocmai pentru că simțea că ar fi plăcut să discuți cu persoane care trec prin ce treci și tu, te înțeleg și îți oferă sfaturi și ajutor. 

Concluzia? Networking-ul este un skill mai mult decât util atunci când ești freelancer, este absolut esențial. S-ar putea ca asta să nu vină în mod natural și atunci e nevoie de crearea unei strategii care să te ajute să te organizezi și să faci networking conștient și asumat. Aici poți include participarea la evenimente, mail-uri de tip follow up, discuții în mediul online și orice altceva simți că ți-ar fi de folos în acest demers. 

Dacă ești omul cifrelor, îți recomand acest studiu care analizează legăturile dintre networking și freelancing. 

Sunt curioasă dacă și tu ai o poveste legată de networking. Dacă da, ce efect a avut asupra ta? 

Articol realizat de Bogdana Todoruțiu, freelancer în marketing și comunicare, iubitoare de cărți, căței și mâncare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *